U njemačkom Kelnu sredinom januara ove godine održan je najvažniji svjetski sajamski događaj u oblasti enterijera i namještaja Imm Cologne.

 

Na ovoj sajmu trendseteri i kreativci svake godine predstave inovacije u ovoj industriji, a tržišni lideri daju nove impulse u stalnom rastu sektora.

 

Koji su trendovi bili najprisutniji ove godine?

 

Prvo što su posjetioci sajma mogli primijetiti bilo je da se većina izloženih proizvoda čini poprilično poznatim. Komode su bile veoma popularne, a ništa manje pažnje privlačile su i „cool“ fotelje i sofe. Police su postale neuobičajene, jer u ovom dobu Twittera, YouTubea i Kindlea, knjige su praktično postale ništa drugo do izložbeni predmeti, jednako kao što vrijedne predmete stavljamo u vitrine.

 

Retro je postao stilistički element više nego stil. Ne samo da modernistički klasici i klasici pop kulture imaju kultni status, već se i njihove forme iznova pojavljuju posvuda, bilo u novim interpretacijama, drugačijoj finalizaciji  ili u potpuno novom obliku.

 

Naši životi su danas obilježeni stalnim promjenama i zato one pouzdane i provjerene stvari postaju sve poželjnije. Upravo te stvari mogu izgledati iznenađujuće svježe u novim postavkama.

 

Industrijski stil i stil art deco glavne su odrednice u dnevnom boravku, a skladan i sistematičan izgled dominantan je u kuhinjama i spavaćim sobama.

 

Sve je veća i razlika između doma u gradu i onog izvan grada, a ogleda se u skučenom u odnosu na prostrani enterijer, te manjim komadima namještaja u odnosu na veće.

 

Sve u svemu, zbog sve veće fleksibilizacije naših života potreban nam je novi i drugačiji namještaj: manji, više modularan i multifunkcionalan.

 

Šabloni, ponekad printani a ponekad u 3D verziji, polako ali sigurno pronalaze svoj put do namještaja kao što su komode.

 

Koje su boje popularne u 2019. godini?

 

Nijanse sive zajedno sa prirodnim ili pastelnim nijansama i dalje su prisutne, a čini se da su inspirisane motivima prirode i etno motivima, više nekog skandinavskim stilom.

 

Ističu se još dva značajna smjera: šareni proizvodi i mračni pristup koji ostavlja utisak elegantnosti. Prisutne su i primarne boje kao u Mondrianovim slikama, a kada je riječ o stilu života dominantne su „odvažne“ boje, kao što je kombinacija različitih nijansi narančaste, zelene, žute…

 

U trendu su tople i nešto tamnije boje koje se lako usklađuju sa crvenkastim drvetom,  dok se tamnije nijanse plave i zelene kombinuju sa zlatom i bronzom kako bi se kreirao osjećaj art deca.

 

Koji materijali su u trendu?

 

Kao i uvijek, drvo je popularno. Ali to nije iznenađujuće. Osim što je dugotrajno, drvo je zdravo i višestruko upotrebljivo. Također, ono pruža osjećaj ugodnosti i topline. Prisutan je trend da se proizvodima od drveta daje izgled hrapavosti, u smislu da nije potpuno dotjerano.

 

Metal je također postao ekstremno popularan, pogotovo u toplim bojama, te zlatu i bronzi. Metal se više ne koristi samo za sofe i stolove, već je postao i dekorativni element za osvjetljenje, te se koristi i za elemente koji se montiraju na zid.

 

Staklo se nameće kao „treća sila“, dok se kamen pojavljuje kao materijal koji prostoru daje osjećaj ekskluzivnosti.

 

Sa svojim kvalitetama mekoće i luksuznosti, koža je i dalje prisutna, jednako kao i „tradicionalni“ baršunasti tekstili koji daju osjećaj topline i mekoće, te nagovještavaju luksuznost.

 

 

Tekst je preuzet sa bloga Sajma enterijera i namještaja Imm Cologne 2019.