Industrijski stil u uređenju enterijera

 

U ljudskoj je prirodi da okolinu u kojoj živi mijenja i oblikuje, prilagođava je sebi i svojim potrebama. Krajem 19. i početkom 20. stoljeća, javlja se potreba da se pojedini objekti iz doba industrijalizacije, kao što su mini fabrike, industrijske hale, pa i štale, koji više nisu služili svojoj prvobitnoj namjeni, prenamjenom, uz što manje ulaganja, pretvore u mjesto ugodnog stanovanja.

I upravo sve ono što karakteriše takve objekte, sirovi materijali, neobrađeni beton, stare cigle, zahrđale metalne konstrukcije, vidne instalacije, masivne i neobrađene drvene površine, daje nam inspiraciju da oblikujemo nove enterijere u stilu koji je sve prisutniji i kojeg nazivamo industrijskim.

 

Šta je zapravo to, što ovaj stil čini tako privlačnim i posebnim?

Organizacijom open space prostora i korištenjem svih raspoloživih resursa, od konstrukcije do namještaja i dekorativnih elemenata, ovaj stil bježi od konvencionalnosti i kiča, istovremeno daje dojam funkcionalnog i primamljivog životnog prostora, estetski dotjeranog i stiliziranog do posljednjeg detalja. Kombinirajući naizgled nespojive materijalepoput drveta, metala, stare cigle ili betona, daje osjećaj slobode i prostranosti, čemu još dodatno doprinose veliki prozori bez zavjesa i visoki stropovi.

Industrijski stil dakle karakteriziraju ogoljeli građevinski materijali, nedovršeni stropovi, vidljive instalacije te vidljive čelične konstrukcije ili drvene grede, zidovi od stare opeke ili betona, betonski podovi, kao i primjena drveta koje je često neobrađeno ili je “pohabanog” izgleda.

 

Premda se u početku industrijski stil uglavnom primjenjivao prilikom rekonstrukcija i prenamjena  starih industrijskih kompleksa i hala, u prostore namjenjene za stanovanje, moguće ga je primijeniti i u uređenju novoizgrađenih, „običnih“ stanova ili kuća, koristeći elemente koji ga karakteriziraju.

 

Naravno, umjesto zida od stare opeke ili neobrađenog betona, kao efektna zamjena mogu poslužiti proizvodi koji su dostupni na tržištu, npr. foto-tapete ili obrada zida određenom tehnikom kojom se postiže željeni efekat. Na podu je parket i dalje dobro rješenje kada je i industrijski stil u pitanju, mada ga sve češće zamjenjuju različite vrste lijevanih masa, na bazi poliuretanskih i epoksidnih smola, poput onih u javnim ustanovama.

Drveni komadi namještaja jakih i čistih linija bez imalo uljepšavanja svakako će se dobro uklopiti u “cijelu priču”, kao i elementi od metala (željezo, bakar, nikal) nezaobilazni su detalji u industrijski uređenom enterijeru. Naravno, poželjno je da izgledaju potrošeno i staro.

 

Međutim, kako prostor ne bi bio pregrub, hladnim elementima betona i metala, suprotstavljaju se topli poput cigle, drveta i kože, što značajno doprinosi ugođaju doma. Takođe, prostor se dodatno može smekšati detaljima poput biljaka, vaza s cvijećem, krznenim tepisima, udobnim i funkcionalnim namještajem, kaminom, policama s knjigama, fotografijama, muralima ili  plakatima te tako postati pravi topli dom koji djeluje vrlo šik.

Namještaj je često kožni te je vrlo prihvatljivo ako se na njemu vide ogrebotine i godine upotrebe, a koristi se i tekstil. Industrijski stil graniči sa skandinavskim i vintage stilom, pa se zajedno savršeno nadopunjuju.

 

 

Amel Hodža, ing. aedif

3D Modeler i dizajner, Ećo Company Sarajevo

amel.hodza@inside.ba