Prostor u domu u kojem će dijete provoditi najviše vremena veoma je važan dio njihovog života, odnosno djetinjstva. To je njihov kutak, njihovo carstvo. Kada se dijete osjeća ugodno i sretno u svojoj sobi, mnogo će lakše učiti i ispoljavati svoju kreativnost.

Međutim, opremanje dječije sobe ili sobe za tinejdžere često roditeljima donosi brojne nedoumice, pa se stoga zapitaju:

  • Koje boje koristiti?
  • Kako opremiti mali prostor od npr. samo pet metara kvadratnih?
  • Kako prilagoditi prostor uzrastu djeteta koje će za nekoliko godina sigurno imati potpuno drugačije potrebe?

Upravo da bismo otklonili takve nedoumice preporučljivo je angažovati stručno osoblje kojem možemo povjeriti projekat opremanja prostora u kojem će dijete provoditi mnogo vremena.

Naime, arhitekti i dizajneri enterijera od svakog prostora, pa i od dječije sobe, mogu napraviti maksimalno funkcionalan i originalan prostor.

U dječijim sobama skoro uvijek je potreban namještaj po mjeri, kako bi se u jednu cjelinu uklopili svi potrebni komadi namještaja, a kako bi i dalje bilo prostora za igru.

Pri realizaciji ovih projekata, arhitekti i dizajneri enterijera fokusiraju se na brojne specifičnosti, kao što su taburei koji su ujedno ostave za igračke ili ladice koje su ujedno i stepenice do kreveta ili prostora za igru. Dakle, mogućnosti za funkcionalnost i originalnost namještaja su bezbrojne.

Ono što je iznimno važno u dječijim sobama jeste uklapanje tri najosnovnije funkcije takve jedne sobe:

  • Mjesto za spavanje i odmor;
  • Radni stol, odnosno prostor za učenje;
  • Prostor za igru.

Kada je riječ o uređenju dječijih soba, jedna od osnovnih preporuka uvijek je koristiiti neutralnije boje, jer se dob, potrebe ali i preferencije djeteta konstantno mijenjaju.

Također, preporučuje se korištenje tapeta, dekoracija, tepiha i polica jer se radi o jeftinijim investicijama koje je lako promijeniti.

Arhitekti i dizajneri enterijera Inside dizajn studija imaju višegodišnje iskustvo u realizaciji ovih projekata, od faze izrade enterijerskog rješenja, preko proizvodnje namještaja, do montaže na adresi u bilo kojem dijelu Evrope.

Na ovom linku možete pogledati pojedine dječije sobe koje su opremali firma Ećo Company i brend Inside.

https://www.inside.ba/Proizvodi/PrikaziKategoriju?categoryId=10028

Ukoliko vam je potrebno opremanje dječije sobe ili drugih prostorija, kontaktirajte nas!

Maida Dedić, ing. arch.

Arhitekt/Dizajner enterijera

maida.dedic@inside.ba