Najpopularniji događaj u svijetu dizajna enterijera i namještaja, Salone del Mobile u Milanu, ove godine je održan u čast Leonarda da Vinčija i u potpunosti je opravdao očekivanja i visoke standarde postavljene još u proteklim godinama.

Sajam je održan u periodu od 9. aprila do 14. aprila, a ugostio je čak 2.418 izlagača iz različitih krajeva svijeta.

Tim arhitekata i dizajnera Inside dizajn studija i ove godine je posjetio sajam, te vam prenosimo dio iskustava i dojmova sa ovog prestižnog događaja.

Možemo reći da su se izlagači na ovogodišnjem sajmu takmičili u origilanosti i neponovljivosti postavki na štandovima, te vizualizaciji koja naprosto ostavlja bez daha.

Estetika, udobnost i funkcionalnost i ove su godine jednako bili važni, dok su se pojedini izlagači fokusirali na tehnologiju koja se prilagođava životnom ritmu, a drugi pak na inovativne koncepte kao što su podni akvarijumi ili „lebdeći“ kreveti.

Izlagači su također mnogo pažnje posvetili dizajnu, finalnoj izradi namještaja kao i detaljima koji će njihove proizvode razlikovati i istaknuti.

Luksuz i glamur, ali i ekscentričnost u postavkama, i ove su godine bili iznimno važni za pojedine izlagače koji teže originalnosti u svakom pogledu.

Ukoliko se osvrnemo na komadni namještaj kao i boje koje su bile dominantne, definitivno prednjače bijela i siva u kombinaciji sa zemljanim tonovima, dok se posebna dinamika u pojedinim enterijerima postigla sa nijansama bordo i ljubičaste boje koje su također bile dominante na ovogodišnjem sajmu.

Integrisana i „pametna“ rasvjeta, sa fokusom na dizajn, posebno se isticala na pojednim štandovima.

Kada je riječ o poslovnim enterijerima, nastavlja se njihova evolucija ka jednom više hibridnom prostoru idealnom za svakodnevnu profesionalnu interakciju.

Sve u svemu, domišljatost, vizija, inovacije, izvrsnost i emocije  obilježili su ovogodišnje izdanje milanskog sajma, što je sve u skladu sa dinamičnim promjenama u industriji namještaja i opremanja enterijera.

Inside dizajn studio u mogućnosti je primijeniti inovativne koncepte, te savremena rješenja i materijale koji su ove godine dojmili učesnike sajma.

Ukoliko želite da obogatite svoj privatni ili poslovni prostor, kontaktirajte nas. Sigurno vam možemo pomoći da dobijete idealan i originalan enterijer, usklađen vašim potrebama i željama.

Pogledajte i galeriju fotografija sa prestižnog sajma u Milanu koju smo za vas pripremili.

Maida Dedić, ing. Arch.

Arhitekt/Dizajner enterijera

maida.dedic@inside.ba