Jedan on najbitnijih elemenata, kako prirode, tako i enterijera jeste boja. Boja određuje enterijer i naglašava ljepotu koja se nalazi u prirodi. Prema institutu za boje Panton, boja za 2019. godinu je Živi koral (Living Coral, Hex/HTML kod: FA7268). U svijetu dizajna i mode ova boja se već pojavila te se itekako primjenjuje.

Riječ je o pastelnoj nijansi koja odiše opuštenošću i koju bismo mogli odlično kombinirati sa raznim nijansama zelene, od svijetle do tamne, te mint, zagasito plavom, žutom i naravno svijetlo sivom, koja je nezaobilazna i ove godine.

Zanimljivo je kako se boja Živi koral može posmatrati na dva načina, ili kao svijetlo pastelna ili pak kao tamno elegantna, što nam daje mogućnost njene primjene na mnogo različitih načina.

Ono što će obilježiti ovu godinu su također inovativni materijali, unaprijeđeni kroz svoju proizvodnju, ali i pojava posve novih materijala.

Staklo će ove godine stvoriti novu dimenziju u prostoru. Pojavljuje se novi oblik staklene površine kojeg krase šare poput mermera. Mermer dobiva prednost u odnosu na drvo, ali ne trebamo pretjerivati sa njegovom primjenom u prostoru, npr. ploča klub stola od mermera bi bio sasvim dovoljan detalj u dnevnom boravku.

Iako je drvo u drugom planu, ono ove godine pokazuje izraženiju teksturu, prirodniju, koja se ističe u prostoru.

Ne smijemo zaboraviti da drvo odiše toplinom pa će zasigurno biti i dalje često primijenjivano u raznim enterijerima.

Kada je riječ o metalnim detaljima, ove godine govorimo o zlatnim tonovima, koji  se mogu pojaviti kao detalj u vidu dekoracije ili rasvjetnih tijela.

Namještaj koji je fleksibilan i modularan će uvijek imati prednost u odnosu na standardni i, naravno, podrazumijevamo lagane elemente.

Sofe su na nogicama izdignute od poda, a klub stolovi su često iz dva segmenta. Prozračan namještaj stvara elegatan i praktičan enterijer i samo njegovo održavanje je lakše. Iz svega navedenog, preporučuje se izbjegavanje teškog i izrazito masivnog namještaja.

Naravno, veliku ulogu za izbor namještaja određuje prostor kojem je namijenjen.  Vrlo su popularni manji klub stolovi koji se nalaze uz same garniture, te će ove godine predstavljati nezaobilazne detalje unutar enterijera.

Tkanine/materijali za tapacirani namještaj posjeduju volumen, trodimenzionalan osjećaj i dobivaju dubinu, što često znači i više topline i udobnosti.

U dnevnom boravku se mogu sresti različiti stilovi, od klasike do savremenog stila, dok u kuhinji i spavaćoj sobi se opredjeljujemo za jasnije i urednije enterijere sa jednim prožetim stilom.

Geometriju možemo pronaći na podovima i zidovima, jer razni geometrijski oblici stvaraju dodatan efekat u enterijeru. Tekstura se osjeti dodirom, a tapete se ove godine vraćaju dinamičnim oblicima koji daju savremen i udoban osjećaj.

Detalji na zidovima prelaze u sekudarni plan te se ove godine glavna priča odigrava na plafonu, kao primarnom elementu enterijera. Oni se često naglašavaju teksturom, obrađenom ili ne, ali u svakom slučaju nezanemarivom.

Ono što vrijedi spomenuti jeste da je Boho stil, ili slobodni stil, uvijek aktuelan.

Boho stil

Dakle, sloboda i spontanost te namještaj koji je prilagođen čovjeku i koji će kreirati pozitivnu i toplu atmosferu je uvijek tražen.

Boho stil

Ukoliko su vam potrebni savjeti u opremanju privatnih ili poslovnih enterijera, kontaktirajte Inside dizajn studio u okviru firme Ećo Company.

Edin Begić, Ećo Company

Arhitekt/dizajner enterijera

edin.begic@inside.ba